Nære på i 1958


Før 1975 ble diverse avstemmings-metoder brukt og det sier seg selv at når hvert land ikke har mer enn 6 poeng å avgi vil det kunne bli noen knepne seiere, det var faktisk sjelden at hvert land avgav mer enn 10 poeng.

I en kort serie med fem bidrag i disse juletider vil jeg presentere de 3 landene men knappest mulig antall poeng til seieren og de 2 landene som var lengst unna seier i perioden før 1975.

Tilbake i 1958 klarte vår kjære konkurranse sin første vinner Lys Assia nesten å ta en «Johnny Logan» nesten 30 år før han klarte det selv.

Hun manglet bare 3 poeng på å knipe seieren med låten sin «Giorgio» fra den franske vinneren.

Andre Claveau som han het kan skryte av å være en av meget få som har fått poengsummen 9 poeng.

Den gang hadde hvert deltagerland 10 personer i juryen som gav sitt ene poeng til sin favorittlåt.

Ned til tredjeplassen hadde madam Assia hele 11 poeng, men den låten skulle ende opp med å bli det som muligens kan kalles tidenes ESC-evergreen.

«Nel BLu, Dipinto Di Blu» er den offisielle tittelen på den italienske låten, den er mer kjent som «Volare» og Domenico Modugno ble en større verdensstjerne enn de andre som deltom dette året.

Lys Assia som egentlig heter Rosa Mina Schärer deltok i tre internasjonale finaler på rad, det endte med første, andre og nest-sisteplass faktisk.

Hun prøvde seg igjen i de sveitsiske finalene i 2012 og 2013 uten særlig hell, da føltes det nok større å få overrekke seiers-trofeet til Alexander Rybak i 2009.

Hun var aktiv som artist i hele 76 år og holdt altså på helt til sin død i 2018, hele 94 år gammel.

Vi mistet en stor ESC-personlighet og denne lystige sangen om Giorgio som hun ville tilbringe en deilig helg fylt med god mat og velsmakende vin med ved innsjøen Maggiore i Ascona er ett fint minne om henne.

https://www.youtube.com/watch?v=Wq2EdXPzPLo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *