Nære på i 1963


Midt i all julematen passer det muligens med en aldri så liten stemme-skandale forårsaket av det norske juryen.

Vi skal til 1963, det året ett nordisk land kapret seieren for første gang og de fleste av dere husker at det var våre danske venner som fikk den æren.

Men, veien til seieren for dem og veien til andreplassen for våre sveitsiske venner var ganske så humpete.

Da den norske juryen avga sine stemmer første gangen brukte de feil prosedyre og de bad derfor om å få komme tilbake.

Det gjorde de etter at avstemmingen var gjennomført og på det tidspunktet ledet Sveits, men da var plutselig våre stemmer endret og vipps så plumpet Danmark opp på første plass og den sveitsiske deltageren Esther Ofarim måtte ta til takke med den sure andreplassen.

Nabo-stemming i ESC har vært noe vi fans har klagd på i alle år, vel den som først ble beskyldt for det var altså oss nordmenn.

I ettertid har det vist seg at stemmene avgitt i den norske juryen ikke var ferdig opptalt da de skulle avgis første gangen så stemmene avgitt andre gang var de korrekte.

Madam Ofarim sang «T’en Vas Pas» som betyr «Du Forsvinner Ikke» og ned til Italia var det bare 3 poeng så litt av en seiers-kamp dette året.

Esther som hadde Zaied som pikenavn, artist-etternavnet fikk hun fra sin ektemann.

Hun bodde på det tidspunktet hun deltok i ESC i Sveits og den deltagelsen ble starten på en internasjonal karriere for henne og hennes daværende ektemann Abi.

Etter at hun ble skilt fra ham i 1970 gikk hun solo og har gitt ut en mengde album og skal man tro det man leser på nettet er hun fortsatt still going strong som artist.

Om hun har høye tanker om Norge siden vi «snøt» henne for seieren vites ikke, men låten hennes er uansett fin og den bør ikke forsvinne fra minnet vårt.

https://www.youtube.com/watch?v=HfqyJQqaBdg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *