Tonedøvt NRK


At MGP og ESC utvikler seg er naturlig, også for et tradisjonelt program som vårt elskede program.

Jeg vet at en mang en ansvarlig både for MGP og ESC synes at fansen av programmet er flotte, men at de av og til kan være særdeles konservative og reagere negativt mot enhver form for forandring.

Jeg må ærlig innrømme at jeg mottar de fleste forandringer i MGP og ESC med litt sunn skepsis, men har forståelse med de fleste av dem.

Som TV-program må MGP og ESC passe seg på å ikke bli utdatert og det betyr at det av og til må komme endringer.

De fleste av disse endringene har vært av teknisk art og til å leve med, men nå føler jeg at vårt elskede program er litt på ville veier.

Det begynte vel allerede i Rotterdam i 2021 de EBU tillot at koristenes jobb på en låt kunne runge ut over salen uten at koristene måtte være til stede.

Dette ble begrunnet med korona-restriksjoner og der og da til å leve med.

Men, allerede i Torino skulle det vise seg at den regelendringen var kommet for å bli og artister som stod helt alene på scenen kunne lyde veldig fett vokalt og i stede for korister kunne man pøse på med dansere slik at hele sceneshowet så bedre ut i TV-ruten.

Men, akkurat den greia med å danse og synge samtidig er ikke alltid like greit og da har muligens noen funnet ut at autotune kan være greia.

Autotune er et digitalt verktøy innenfor musikkproduksjon for å korrigere tonehøyden til en stemme slik at den skal kunne treffe en ønsket tone helt presist og kan brukes på en fremføring både i sanntid eller på et opptak ifølge Wikipedia.

Og nå har altså MGP-redaksjonen gått til det skritt å tillatte dette i årets MGP og det er etter min mening rett og slett skandaløst og trist.

En av de kriteriene jeg og sikkert mange andre bruker når vi vurderer å stemme på en låt er om artisten som fremfører låten bra vokalt.

Og for meg er en del av opplevelsen både i MGP og ESC at noen artister har en så fremragende vokal at du blir satt helt og og noen artister bommer så totalt at det svir i ørene.

Denne svien vil altså NRK at vi skal slippe unna med innføringen av autotune.

Vi risikere dermed å sende en artist til Liverpool som ikke er helt på høyden vokalt siden vi som stemmer frem vedkommende i Norge ikke er klar over der.

Greia er nemlig at i ESC er heldigvis ikke autotune tillatt enda og jeg ber til de gudene som finns at EBU ikke finner på å gå for det samme.

Men, greia er dessverre at de fleste endringer i ESC kommer etter at noen av deltagerlandene allerede har innført dette i sine nasjonale finaler .

Det er for eksempel en stund siden vi så korister i MGP og nå er det altså falske toner vi skal bli kvitt.

Disse endringene begrunnes med at dette allerede har skjedd i andre TV-produksjoner med fokus på musikk, noe jeg synes er en svært tynn begrunnelse.

Hvorfor skal alle slike TV-program på død og liv være så like som mulige, skal ikke MGP ha noe unikt med seg lenger?

Nå tukles det med sjela til MGP og det synes jeg bare er trist og leit, vi får bare håpe at den som løfter seiers-trofeet i Trondheim gjør det etter at de har sunget upåklagelig vokalt.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *