Har juryen egentlig peiling?   


Bilde av meg er sammen med de to mange mente tapte mest på det faktum at juryene har sitt å si, en av dem tapte seieren og den andre tapte en pallplass.

Nødvendigheten av profesjonelle juryer i ESC har vært et diskusjonstema i ganske mange år og sist den diskusjonen var opp var naturligvis i 2019 da det var våre egne KEiiNO vant folket, men tapte så stort hos juryen at den totale seieren aldri var innen rekkevidde.

Da ble jeg intervjuet og uttalte at man kanskje burde gi juryen mindre makt og det rådet gjelder vel egentlig fortsatt spør dere meg.

Helt fra 2009 har makten vært del 50/50 mellom jury og folket, men det var vel ikke før i 2016 da de begynte å avgi poeng separat at misnøyen med juryens jobb begynte å komme til overflaten.

Og allerede første årets måtte folkets favoritt Russland og faktisk også juryens favoritt Australia gi tapt for Ukraina som kom på andreplass hos begge jurygruppene og fikk mest poeng totalt.

Påfølgende år i 2017 var begge jurygruppene enige om hvem som var best så da var det ikke mye å klage på egentlig, bortsett fra at noen syntes vinnerlåten var drit hakke kjedelig og gammeldags da.

Tilbake i 2018 var det folkets favoritt som vant og vår israelske venninne Netta kom på tredjeplass hos juryen, men lå foran sin argeste konkurrent Kypros på det tidspunktet og vant forholdsvis greit da.

Vi husker alle at Norge vant hos folket i 2019 og at Nord-Makedonia juryen, men Nederland med tredjeplass hos juryen og andreplass hos folket tok pokalen med hjem.

Etter to års pause vant nok en gang folkets favoritt Italia som bare hadde blitt honorert med en fjerdeplass hos de som liksom skal ha peiling, de likte Sveits best i 2021.

Og i fjor gjentok faktisk historie seg, vinner-landet Ukraina lå på fjerdeplass og Storbritannia ledet før folket skulle gi sin dom og ett skred av stemmer fra folket gav dem til slutt en komfortabel seier.

Med andre ord, i år er faktisk første gang etter at de to jury-gruppenes resultat ble avgitt separat at juryens favoritt har vunnet, for som dere husker i 2017 var vinnerlåten best likt av begge jury-gruppene.

I 2015 vant også juryens favoritt og hvem vant da, jo våre svenske venner, noen kan det med å treffe juryens musikalske hjerter kan man si.

Kanskje ikke så rart da at det har kokt litt over hos en del fans og surheten over at ens favoritt-låt ikke vant har litt vanskelig for å gå over.

Når man som TV-seer stemmer på en låt trenger man ikke noe faglig grunn for å like låten, hun eller han som synger kan være sexy, ha ett kult kostyme eller kanskje vedkommende gjør litt narr av hele konkurransen og at super-crazy.

En fagjury skal vurdere bidragene annerledes, her skal tekst, melodi, vokalprestasjon og sceneshowet vurderes og aller helst skal alle disse elementene gi et godt helhetsinntrykk.

Dog, når man skal vurdere noe slikt som ett ESC-bidrag og hvordan det fremstår hos det enkelte jurymedlem kan man umulig komme unna sin personlige smak.

En tekst kan for noen fremstå som veldig personlig og rørende og for andre som patetisk pjatt og en vokal prestasjon synes noen er flott, mens andre igjen menes at det synges surt.

En annen ting jeg kanskje føler er en gjenganger er at jurymedlemmene kanskje legger vel mye vekt på sceneshowet, sist jeg sjekket het konkurransen Eurovision SONG Contest og ikke Eurovision SHOW Contest.

Ta for eksempel årets israelske og norske bidrag, i utgangspunktet sånn passe like låter, med omtrent samme innhold og slik sett burde de belønnes ganske likt hos juryen, men den gang ei.

Noa Kirel fikk hele 177 poeng og lå faktisk på andreplass etter at juryene hadde sagt sitt, men vår egen Alessandra kun fik 52 poeng og hadde 16 land foran seg på resultatlisten.

Var det så mye verdt at Noa hadde et moderne og kult show med et langt dance-break opp mot Alessandra som var litt mer nedtonet og kanskje fremstod litt mer anonymt sett på TV-skjermen?

Det kan virke sånn, jeg forundres over at vår israelske venninne får så godt betalt for en fremføring der det brukeres mye forhåndsinnspilt vokal og at det ikke synges det siste minutter, det danses mens man hører at noen synger, men det er ikke vokalisten for å si det sånn.

Nå skal det sies at jeg også reagerte litt på åpningssekvensen til Norge med den italienske teksten, så litt rart ut når man zoomet inn Alessandra og så at hun ikke begynte å synge for åpningsdelen var ute.

Burde ikke de som selv jobber i musikkbransjen slå ned på slik «juks» som riktig nok er lov, men som jeg mener ikke hører hjemme i en konkurranse som veldig lenge var tuftet på at all vokal skulle være live.

Juryen skal også premiere originalitet og hvis man tenker tilbake til 2019 der Nord-Makedonia vant hos juryen lurer jeg veldig på hva som var originalt med den låten, en mer standard ballade skal man vel lete lenge etter, det bemerkelsesverdige med den låten var vel ekstremt god vokal.

Som dere skjønner de reglene juryen har må nødvendigvis mye personlig skjønn hos det enkelte jurymedlem spille inn og da kan det av og til være vanskelig å skjønne hvorfor de dømmer slik de gjør.

Og det er jo en smule utrolig at hit-potensiale til ett bidrag åpenbart ikke blir spesielt mye vektlagt, etter min mening er det faktum at en låt likes av veldig mange ett kvalitetsstempel uansett de andre kvalitetene denne låten har.

Når det gjelder årets finske bidrag som mange mente burde ha vunnet skal det sies at han ikke helt gjorde jobben sin på juryfinalen til finalen, han var litt ustødig vokalt og også vår egen Alessandra hadde noen vokale feilsteg på samme juryfinale.

Uansett vanskelig å forstå at de skulle blir straffet såpass hardt for dette, de var ikke de eneste med vokale feilskjær denne kvelden.

Juryene tror jeg nok EBU vil la bestå, men det må gjøres endringer, enten at de får mindre makt enn folket, dog vil de mister for mye makt vil antagelig nesten alltid være slik at folkets favoritt vil vinne og da mister man den dramaturgien den nåværende måten poengene avgis på.

Da kan det kanskje være bedre at juryen utvides med flere medlemmer slik at det enkelte jurymedlems makt minskes og kanskje også gjøre det slik at jurymedlemmene slipper å rangere alle låtene, men i stedet gir dem poeng mellom 1 til 10 og så får man heller ha en ny avstemming mellom de låtene som ender på samme poengsum.

Vi får vente spent på hva EBU kommer opp med neste år, det vil være ganske så rart om de ikke gjør noen endringer, de er jo ellers blitt veldig så glad i å gjøre endringer i vår elskede konkurranse.

Og for å svare på spørsmålet i overskriften, jo de har peiling, men har vist åpenbar mangel på teft på hvilke låter som har stor gjennomslagskraft hos publikum og det gir litt bråk av og til.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *