Minner om mangt – 1983


Denne gangen er det sisteplasser jeg skal minnes og det er jo helt på sin plass siden jeg er stolt innbygger i det landet med flest ESC-sisteplasser, hele 11 av slaget.

Det tar altfor lang tid å gå gjennom alle disse så jeg konsentrer meg om den sisteplass-låten jeg liker alle best og da skal vi tilbake til det herrens år 1983.

Fra Norge sendte vi Jahn Teigen med han påtroppende kone Anita Skorgan og tre søte jenter med låten «Do-Re-Mi» og til tross for at dirigenten ble kalt Johannes Skorgan i stedet for Sigurd Jansen som han egentlig het klarte vi en 9.plass og på den tiden var topp-ti-plasseringer ikke dagligdags for norske ESC-bidrag, faktisk var det 10 år siden vi ikke fikk en plassering som innehold 2 tall i seg.

Med andre ord var det to andre land som kjempet om sisteplassen dette året og de uheldige var Tyrkia og Spania og etter datidens regler endte de begge på delt 19.plass, etter dagens regler viller Tyrkia endt på 19.plass og Spania på 20.plass all den tid de sang sist av disse to landene.

At låten «Opera» fra Tyrkia fikk sisteplass var muligens ikke noen stor overraskelse for de fleste, for de fleste var dette med opera-toner i en pop-konkurranse litt vel for mye av det gode, dog for Cetin Alp som sang låten var det total krise, han fikk knusende kritikk årevis etter at han fikk sitt lands første null-poenger.

Nei, la oss heller snakke om den låten jeg likte best denne kvelden, en musikk-smak ikke helt delt av resten av Europa, jeg snakker om Remedios Amaya og låten «Quien Maneja Mi Barca».

Mitt oppe i hopen av mer eller mindre ordinære pop-låter stod denne låten ut for med som en påle, helt unik og annerledes det man kan kalle en standard pop-låt som det går minst femten på dusinet av.

Helt alene på scenen var damen også og hun sparte ikke på dramatiske fakter i låten om hvem som kjørte båten hennes, heldigvis er mine spanskkunnskaper av det magre slager så en slik tittel var og er heller uforståelig for meg, men hva gjør det når jeg digger låten og jeg har faktisk for vane å like låter som ender ganske så langt nede på resultatlisten til slutt.

Egentlig heter damen Maria Dolores Amaya Vega og hun startet sin karriere tilbake i 1978 og gav ut ny musikk senest i 2016 skal man tro internettet og for de som lurer på det, musikk-stilen hennes kalles flamenco, heftige greier det.


Ett kommentar til “Minner om mangt – 1983”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *