Minner om mangt – 1995


Allerede på min tredje internasjonale finale skulle jeg være så heldig å få oppleve en norsk seier og vel for den som ikke har opplevd det til stede i salen der det skjer så kan jeg bare si at jeg håper alle MGP/ESC-fans får oppleve det en gang.

Riktignok hadde vi sendt av gårde en låt med bare 24 ord og den var vel så nært en instrumentalt-låt man kan komme uten at den var det og reaksjonene kunne man ikke unngå.

Det heter Eurovision SONG Contest og da var det vel på grensen til juks å sende noe som var tilnærmet instrumentalt mente noen, men heldigvis var ikke juryene rundt omkring i Europa av denne meningen.

Vel, mulig at juryene i Østerrike, Kroatia og Sverige syntes dette ble vel instrumentalt, for her var vår poeng-fangst absolutt ingenting.

I det hele tatt ble poengene spredt ganske godt rundt, hele 13 av 23 land fikk over 50 poeng og det var ikke før det gjenstod 2 land at seieren var sikret.

Og med min regnskaps-erfaring oppdaget jeg naturligvis det faktum at da 2 juryer gjenstod ledet vi med 25 poeng og da var seieren sikret og du hvis du ser på avstemmingen før den maltesiske juryen blir ropt opp hører du noen juble, det er den lille delegasjonen på 5-6 norske ESC-fans som vet at vi har vunnet, NRK-delegasjonen som satt i en annen del av salen satt fortsatt på nåler i total spenning.

Seieren kom litt uventet på mange nordmenn synes jeg å huske og det er vel uventede seire som er mest morsom, gledes-sjokk sitter faktisk lenge i og jeg husker at vi bare ble applaudert inn på etterpå-festen der vi kom med «Victory for Norway»-banneret vårt og på bussen til hallen der etterpå-festen ble arrangert sang vi: «We are all the winners we are all the best, cause we have just won the Eurovision Song Contest».

Selv om «Nocturne» fremført av Secret Garden vant en komfortabel seier i den norske finalen der 4 av 5 juryer bestod av fagfolk eller veldig musikkinteresserte mennesker, så de 21.031 stemmene som ble ringt inn talte bare for 20% av stemmene.

Og det bør muligens Secret Garden være glad for når man tar i betraktning at i semifinalene før den norske finalen der 2 låter kjempet mot hverandre om en finaleplass fikk de 52% av stemmene og det må man kalle en knepen seier.

Så av og til er det kanskje kjekt at det er juryer, hadde bare folket bestemt hadde vi muligens gått glipp av en ESC-seier og det hadde jo vært dumt hadde det ikke?


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *