Melodi Grand Fordommer?


La oss avklare en ting først, de 9 låtene vi har lørdagens finale er der rett og slett fordi de klarte det kravspesifikasjonen for finale-deltagelse sa.

Den hadde kun ett krav og det var å være blant de tre bidragene som fikk flest stemmer i «sin» delfinale og det har altså de ni låtene klart og dermed var det de rette låtene som gikk til finalen og alle 9 fortjener 100% å være der.

Det er en helt annen sak at hvis jeg personlig hadde fått uinnskrenket makt til å velge de 9 finale-låtene så hadde nok finalen sett ganske så annerledes ut.

Og det er vel mye mulig at det samme hadde vært tilfelle om du også hadde fått den samme makten, heldigvis er det demokrati her i MGP-land så det er nok best at mange får bestemme.

Men, nå som finale-fasiten er fastlagt er det likevel på sin plass å komme med noen betraktninger på hva fasiten til slutt ble.

I utgangspunktet hadde vi vel ikke akkurat all verdens genre-bredde i årets MGP, men etter at det norske folke har bedømt de 21 låtene vi ble servert er MGP-veien blitt ganske så smal dessverre.

Joda, mye forskjellig musikk her, men alle låtene er noe vi har hørt lignende eksempler på i tidligere MGP-finaler, nyskapende musikk er totalt fraværende slik jeg ser det.

Når det for eksempel gjelder opprinnelse på artistene så er halvt italiensk det mest eksotiske vi kan slå i bordet med.

Alle låtene med litt mer eksotisk lydbilde og rytme har blitt høflig avvist av det norske folket.

Så den 9 retters buffeen vi serverer den internasjonale juryen til helgen består dermed av retter som får-i-kål, kjøttkaker i brun saus, fiskeboller, ribbe, lutefisk og pinnekjøtt, det mest eksotiske er vel kanskje at det står pizza og spagetti carbonara på bordet også.

Det blir dermed spennende å se hvilke av disse musikalske rettene som den internasjonale juryen vil forsyne seg grovt av og hvilke de bare tar en liten bit av for så å konstatere at det nok ikke var noen for dem.

Slik finale-oppsettet ser ut etter at det norske folket har brukt sin ene stemme lurer jeg på om man kanskje ikke til neste år bør gjøre noen forandringer på måten finale-låtene blir valgt.

Kanskje bør den internasjonale juryen inn allerede i første program og få lov til å velge en av låtene som skal til finale og så kan folkets to favoritter få lov til å slå følge til finalen.

Hvis det skulle vise seg at favoritten til juryen også er i topp to hos det norske folk så vil jo de tre låtene som får flest stemmer hos juryen komme til finalen og da blir det jo helt likt som det var i år.

Tror dette er en tanke NRK bør tenke når de evaluerer delfinalene, for det ser litt rart ut i ett land der vi gjerne vil ha mangfold at de artistene som man kanskje anså som mest mangfoldig aldri klarte å komme seg til finalen.

Joda, jeg skal innrømme at Skrellex muligens utfordrer mangfolds-meningen hos en del, men under alt glitteret og stasen er han fortsatt en kar fra Moss.

For en ting er sikkert, artister som Ella, Alejandro Fuentes, Akuvi og Stig van Eijk leverte varene og vel så det, men det holdt altså ikke til å bli topp tre hos det norske folk i en delfinale.

Hva det skyldes kan man jo bare lure på, håper inderlig ikke at det er fordommer, heller at man rett og slett likte andre låter best, tross alt fikk man bare stemme på en låt og da får man jo ikke premiert den låten man liker nest best på noen måte.

Dog er jeg er litt redd for at de artistene som representerer eller kommer fra andre kulturer og gir det norske popkultur-landskapet nye impulser kanskje blir litt skeptisk til å delta hvis de ikke er mer ønsket av det norske folk.

Det hadde vært synd så jeg håper at situasjonen kan være en annen neste år, det er uansett langt frem i tid, nå skal vi glede oss over det som garanter sikkert blir en flott finale.

Av de jeg stemte på kom bare en til finalen og det er ikke sikkert at akkurat den låten likevel får min stemme i finalen, så her kan alt skje.

Hvilken av disse folkevalgte låtene vil som sagt juryen falle for, det er ett spørsmål jeg ser spent frem til å få avslørt fredag.

Og ikke minst, endelig etter tre å får vi en norsk finale i stort format med utsolgt hall i Trondheim, gleder meg til å være trønder til helgen.


Ett kommentar til “Melodi Grand Fordommer?”

  1. Gode poenger her!
    Selv trodde jeg Akuvi skulle gå til finalen.
    Når det gjelder ELLA kan det hende at show og kostyme(eller mangel på kostyme?) påvirket.
    En av mine konfirmanter, en gutt på 15 kommenterte ELLA slik: Hun hadde jo nesten ikke klær på seg! Og jeg skjønte på tonefallet at han verken syntes det var spennende eller sexy. Jeg tenkte noe av det samme da jeg så hennes opptreden. Men det er mye mer interessant og verdt å lytte til når en ungdom sier det enn meg, mann 61!
    Forøvrig stor takk for at du skriver, kommenterer og ivrer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *