Svinger det av Sverige


Så var det endelig klart for den svenske finalen, den nasjonale finalen med størst interesse i hele ESC-universet, kanskje ikke så rart, SVT kan det å behandle sin gullkalv godt.

Den karneval-åpningen var vel kanskje den kuleste vi har sett av åpninger, vi satser på at resten av programmet blir bedre og veldig kjekt at de går kjapt i gang med låtene.

Melodi 1 – Fjällgren & Arc North

Låten har en lovende start, men ganske snart så faller den sammen og blir en hybrid av et litt ubestemmelig slag. Dette av lavpris-KEiiNO spør dere meg og jeg undrer litt på hva de kunne gjort ut av samme låt. For meg blir dette altfor rotete og selv vokalen blir for lavmælt til å kunne bedømmes skikkelig.

Melodi 2 – Tone Sekelius

Latino-rytmer erobret pallen i fjorårets ESC, men det spørs om svensk latino føles like heftig. Etter min mening gjør det vel egentlig ikke det, det hjelper ikke med masse sjarmen, dette er like lite heftig som svensk iskrem er jeg redd. Dermed føles det ikke helt ekte, men jeg gir ett pluss-poeng for bra vokal stort sett da.

Melodi 3 – Mariette

En lettere melankolsk bakgrunn i låten gir håp om noe bra og egentlig er dert vel ikke så mye å utsette på det som skjer på scenen. Den bygger seg opp bra og det synges bra og jeg føler også at styrken i låten kommer bra fram i fremføringen på scenen. Men, alt skryt til tross, det er noen intetsigende over dette også som trekker ned, jeg blir ikke grepet nok av dette.

Melodi 4 – Marcus & Martinus

Noen er vel litt åpenbart nervøse på scenen. Dog, forsvinner det fort og vi får et veldig lekkert nummer av to karer som sliter litt med å sjarmere, men så er vel låten deres ikke av typen sjarme-låt. Bra vokal og jeg er ganske så sikker på at de får den beste plasseringen noensinne en «utlending» har fått i Mello.

Melodi 5 – Panetoz

Endelig fikk vi en skikkelig sommer-låt som gir meg ekte sommer-stemning. Fem kjekke kar som kan det med å sjarmere og synge bra samtidig. De lager en skikkelig fargerik fest på scenen og skal jeg klage på noen er det faktisk på at de har med seg et par kvinnelige dansere på scenen. De virker litt unødvendig i denne fremføringen.

Melodi 6 – Maria Sur

I den grad Melodifestivalen har noen svakhetstegn er vel det sterkest at mange av bidragene er så uoriginale, du har liksom hørt låtene før. Og i finalen er vel denne låten en av de verste eksemplene. Når vokalen i tillegg er litt shaky og nervøs gjør det ikke inntrykket noen bedre er jeg redd. Veldig forglemmelig dette gitt.

Melodi 7 – Smash Into Pieces

Endelig litt musikk som river litt i øregangene og som er super-tøff på så mange måter. Herlig rocke-røst som passer som hånd i hanske med slik type musikk og artister på scenen som faktisk står der veldig ofte og spiller musikk på ekte og ikke fra en lydspor. Tenk om de som stemmer i kveld var i rocke-humør.

Melodi 8 – Kiana

Så skal vi fores med typisk slager-musikk som det går sånn cirka 17 av på dusinet. Jenta skal ha for at hun har blitt bedre vokalt i løpet av Mello-løpet sitt, men hun har fortsatt en vei å gå for å si det slikt. Når hun i tillegg mangler den typen sjarme en slik låt fordrer blir dette også en forglemmelig låt.

Melodi 9 – Nordman

Hva har så to godt voksne menn å gjøre i dette sirkuset. Sikkert mye, men det hadde da vært veldig kjekt om de kunne ha dratt noe mer originalt fram fra baklommen enn det de serverer oss. Flott og sterk vokal, men slipper heller ikke her unna følelsen av at dette er noen jeg har hørt før. Får pluss-poeng for passe bra innlevelse i fremføringen.

Melodi 10 – Loreen

Dette er rett og slett ett musikalsk og visuelt mesterverk. Jeg bare elsker den råheten i stemmen som passer så perfekt inn i den råheten som denne låten har i seg. Tror nesten ikke det finnes nok superlativer for å beskrive det jeg ser på denne scenen, magi en fremste slag.

Melodi 11 – THEOZ

En utakknemlig jobb å ha dette startnummeret i år. Heldigvis lar ikke artisten seg affisere seg av dette og vokal og fremføringsmessig er det vel ikke så veldig mye å trekke her. Men, nok en gang føler jeg vel at de som har lagd låten ikke har brukt plagsomt mye hjerneceller på å finne på noe nytt her. Forglemmelig blir det da.

Melodi 12 – Paul Rey

Her begynner det rufsete vokalt og når låten i tillegg er av det litt masete slaget blir det et musikalsk tog jeg lar vær å gå om bord på. Artisten har en god dose sjarme og visuelt er det et fint show. Men, litt rart at denne låten ble valgt til å avslutte finalen, så bra kvalitet innehadde ikke den.

Er det mulig å forslå for SVT å la NRK gi dem et kurs i bra programledelse. Dette årets versjon av disse i Sverige er mer slitsomme en bra og jeg håper de tar tak i dette neste år. Og den morsomheten med å vise at noen få komponister står bak de fleste låtene viser kanskje hvorfor jeg føler at litt for mange av låtene blir forglemmelig. Kanskje noen av dem burde få startnekt ett år? Dog, så trenger man bare en super-låt i en nasjonal finale så kan den gjøre susen i ESC.

Åtte internasjonale juryer skal avgi sin dom, blir de like samstemte som da Loreen sist vant?

Kroatia gir overraskende 12 poeng til THEOZ.

Østerrike gir Loreen full pott, det gjorde også Latvia.

Ikke overraskede følger Belgia opp med sin topp-poeng til Loreen og det gjør også Malta.

Australia sender sine langt-reisende topp-score til ingen mindre enn Loreen.

Den tyske juryen svikter ikke Loreen de heller og den spanske juryen er med på samme lag.

Da leder altså Loreen med 21 poeng før det svenske folket skal si sitt og det er vårt norske håp Marcus og Martinus som er nærmest. Dette går vel veien gjør det ikke det da?

Svenskene svikter aldri i pauseinnslaget, her kommer det gode gamle Mello-slager av beste slag.

Men, det er jo egentlig bare stemmene fra publikum vi venter på og det er tid for at spenningen skal utløses.

Og særdeles lite uventet vant Loreen, det ble jo i grunn ikke spennende i det hele tatt dette og nå spørs det om ikke SVT må gjøre om på budsjett-planene for 2024.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *